ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

“Οπτικοακουαστικό ντοκουμέντο. Η ιστορία της Ευαγγελίας Κουτσαντώνη – Αϊβάζογλου που έχασε 23 άρρενες συγγενείς στην Μικρασιατική Καταστροφή“.

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

‎19-20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912 : ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ



(Του Α.Παπαγιαννόπουλου)

 Μετά τη νίκη του Ελληνικού στρατού στο Σαραντάπορο , η επόμενη μεγάλη πολεμική αναμέτρηση μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων έλαβε χώρα στα Γιαννιτσά , περιοχή που περικλείεται από το όρος Πάϊκο από Βορρά , τους ποταμούς Λουδίας και Αξιός από Ανατολάς , τον ποταμό Αλιάκμονας από Νότο και Δυτικά από το όρος Βέρμιο .
ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΛΑΡΗ
 Την επιχείρηση ανέλαβαν οι Μεραρχίες ΙΙ , ΙΙΙ , ΙV και VI οι οποίες το πρωϊ της 19ης Οκτωβρίου 1912 κινήθηκαν παράλληλα προς την περιοχή έξω από τα Γιαννιτσά όπου είχαν οχυρωθεί οι Τούρκοι με μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις και ισχυρό πυροβολικό προκειμένου να ανακόψουν την πορεία του Ελληνικού στρατού προς τη Θεσσαλονίκη .

 Η σύγκρουση υπήρξε σφοδρή και πολυαίμακτη και την πρώτη ημέρα οι ελληνικές δυνάμεις...
κατόρθωσαν να καταλάβουν μόνο μερικά σημεία της τουρκικής περιοχής .

Η μάχη επανήρχισε το πρωί της επόμενης ημέρας 20 Οκτωβρίου το ίδιο σκληρή και πολυαίμακτη με τις ελληνικές μεραρχίες να πιέζουν τις εχθρικές θέσεις γεγονός που αρχίζει να προκαλεί κάμψη της αντίστασης των Τούρκων κυρίως όταν ένα μέρος των ελληνικών δυνάμεων προελαύνοντας απείλησε να αποκόψει τους δρόμους οπισθοχώρησης των Τούρκων προς Θεσσαλονίκη .
 Η μάχη των Γιαννιτσών τελείωσε το μεσημέρι της 20ης Οκτωβρίου 1912 με μεγαλειώδη νίκη των Ελλήνων για να εισέλθει ο Ελληνικός στρατός νικηφόρα στα Γιαννιτσά την ίδια ημέρα . ΄Ηταν μία νίκη με μεγάλη σημασία αφού έκρινε την έκβαση των επιχειρήσεων σε ολόκληρη τη Μακεδονία και υπήρξε και ο προάγγελος της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου