ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

“Οπτικοακουαστικό ντοκουμέντο. Η ιστορία της Ευαγγελίας Κουτσαντώνη – Αϊβάζογλου που έχασε 23 άρρενες συγγενείς στην Μικρασιατική Καταστροφή“.

Πολεμικοί ανταποκριτές,Ζωγράφοι,Κινηματογραφιστές

Αγαπητοί επισκέπτες, όπως σημειώνεται και στο ιστορικό του΄΄ Αρχείου Καλλάρη΄΄ η διαχείριση αυτού του πολύτιμου υλικού, είναι η -απρόσμενη- συνέχεια μιας αυθόρμητης, δημοσιογραφικής έρευνας που ξεκίνησε το 2000 και εκτίμησα-τότε- ότι ολοκληρώθηκε με την πραγματοποίση ενός ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε από την ΕΡΤ3.
Χρυσηίδα Καλλάρη

Η αείμνηστη Χρυσηίδα Καλλάρη όμως, είχε και άλλα σχέδια. Φρόντισε, ώστε μετά τον θάνατό της, να περιέλθει στα χέρια μου το οικογενειακό της αρχείο και να δημοσιοποιηθεί.

Η μελέτη του συνέπεσε με τη χειρότερη εποχή που διανύει η ενημέρωση αλλά και την καλύτερη στιγμή να δημοσιευθεί ένα υλικό που εκτός από τα ιστορικά γεγονότα παρουσιάζει και τη δράση των πρώτων πολεμικών ανταποκριτών, των φωτορεπόρτερ, ζωγράφων και κινηματογραφιστών.

 Των ανθρώπων που σε δύσκολες συνθήκες και με πρωτόγονα τεχνικά μέσα κατέγραφαν, ενημέρωναν την κοινή γνώμη και μας κληροδότησαν όχι μόνο τα ντοκουμέντα της ιστορίας αλλά και τη δυνατότητα να τους επικαλούμαστε για να στηρίξουμε σήμερα την ανάγκη για αξιόπιστη ενημέρωση και ερευνητική δημοσιογραφία.
Γιώργος Προκοπίου http://www.gprokopiou.gr/el_contact-prokopiou.html

Οι δημοσιογράφοι  Κωνσταντίνος Φαλτάϊτς, Σπύρος Μελάς,  Νικόλαος Σπανδωνής, ο ζωγράφος και κινηματογραφιστής Γεώργιος Προκοπίου είναι μερικά μονάχα από τα πρόσωπα που όχι μόνο συνδέονται με τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα αλλά άφησαν πίσω τους και ένα πολύτιμο και σε κάποιες περιπτώσεις, άγνωστο στους νεώτερους, έργο.

Λόγω του μεγάλου όγκου του ΄΄Αρχείου Καλλάρη΄΄ και της υπερπροσπάθειας όλων των συντελεστών που ασχολούμαστε επί δύο χρόνια εθελοντικά, δε θα τολμούσα ποτέ, την επέκταση της έρευνας στην κλίμακα που προανέφερα, εάν δεν επικοινωνούσαν μαζί μου, εκλεκτοί συνάδελφοι και απόγονοι ιστορικών προσώπων, αναζητώντας ή προσφέροντας πληροφορίες και νέο υλικό.
Κωνσταντίνος Φαλτάιτς

Με την παρούσα ανάρτηση θέλω να μοιραστώ τη χαρά μου, με όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία και να αναγγείλω την προσεχή δημοσιοποίηση υλικού από τα αρχεία σημαντικών ιστορικών προσώπων που θα φέρουν την υπογραφή των απογόνων και των ερευνητών τους.
Ένα πρώτο δημοσίευμα για τη ζωή και την εργογραφία του Κ.Φαλτάιτς από την εγγονή του Άννα
http://arxiokallari.blogspot.com/2012/03/blog-post_8363.html

 Περισσότερες πληροφορίες έχει συγκεντρώσει και αναρτήση ο γιός του και σπουδαίος εικαστίκος Μάνος Φαλτάιτς στον ιστότοπο του :
  Μουσείο Φαλταϊτς
http://www.faltaits.gr/news/konfaltaits.htm