ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

“Οπτικοακουαστικό ντοκουμέντο. Η ιστορία της Ευαγγελίας Κουτσαντώνη – Αϊβάζογλου που έχασε 23 άρρενες συγγενείς στην Μικρασιατική Καταστροφή“.

Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Ο Στρατηγός Joseph Paul Eydoux

 Του Ανδρέα Καστάνη Αν. Καθηγητή Ιστορίας Σχολής Ευελπίδων

Γεννήθηκε το 1861. Φοίτησε στη γαλλική στρατιωτική σχολή Saint Syr, από την οποία αποφοίτησε το 1882. Μετά το κίνημα του στρατιωτικού συνδέσμου ανέλαβε αρχηγός της γαλλικής αποστολής οργάνωσης του Ελληνικού Στρατού.

Το 1914 ανακλήθηκε στη Γαλλία όπου ανέλαβε ως αντιστράτηγος στρατιωτικός διοικητής της Lille (Λίλης). Ένας γιος του στρατηγού παντρεύτηκε τη Μαρία Παπαδιαμαντοπούλου, κόρη του στρατηγού Ι. Παπαδιαμαντόπουλου και αδελφή του ποιητή Jean Μoreas (Ιωαν. Παπαδιαμαντόπουλου). Σκοτώθηκε λίγο αργότερα (1917) σε τροχαίο δυστύχημα.


Γαλλική Στρατιωτική Αποστολή η οποία κλήθηκε από το κίνημα του 1909. Επικεφαλής ο Στρατηγός Joseph Paul Eydoux.

Υπηρεσίες που ανέλαβαν τα μέλη της Γαλλικής Αποστολής στον Ελληνικό Στρατό
Στρατηγός Joseph Paul Eydoux, ο οποίος ασχολήθηκε με τη διοίκηση, την εκπαίδευση και την οργάνωση του στρατού. Αργότερα το 1911 ανέλαβε τη διοίκηση των μεραρχιών και την εποπτεία των στρατιωτικών σχολών και καταστημάτων.



Ο Συνταγματάρχης Πυροβολικού Etienne - Antoine-Joseph Lepidi (1858-1924), ο οποίος ανέλαβε την επιθεώρηση πυροβολικού και τη διοίκηση του 3ου Συντάγματος Πυροβολικού.
Ο Συνταγματάρχης Ιππικού Charles-Louis-Joseph de Tournadre (1860-1938), ο οποίος ανέλαβε την επιθεώρηση του ιππικού και τη διοίκηση του 2ου Συντάγματος Ιππικού
Ο Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Joseph-Paul-Emile Bordeaux (1866-1951), ο οποίος ανέλαβε του 1ου Συντάγματος Πεζικού.
Ο Συνταγματάρχης Μηχανικού Charles Gaston Crosson-Duplessix, (1865-1931), ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση του Συντάγματος Μηχανικού.
Ο Συνταγματάρχης Camille Léon Genin, (1872-1927), ο οποίος αρχικά ανέλαβε διοικητής ενός συντάγματος και στη συνέχεια διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.
Ο Ταγματάρχης Léon-Jean-Marie Bousquier (1863-1947), ο οποίος εκτελούσε τα καθήκοντα του επιτελάρχη του επιτελείου του στρατηγού Eydoux.
Ο Ταγματάρχης Μηχανικού Pilla, ο οποίος εκτελούσε τα καθήκοντα του διοικητή λόχου Μηχανικού.
Ο Επίλαρχος Herbillon, οι Ταγματάρχες Holtzapfel Savary, και Romieu, οι οποίοι ανέλαβαν αντίστοιχα διοικητής ίλης Ιππικού, μοίρας Πυροβολικού και οι λόχων Πεζικού.
O Επιμελητής (αξιωματικός των Σωμάτων) Fernand- Marie -Paulin Bonnier (1865-1943), ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του αρχηγού επιμελητείας της Γαλλικής Αποστολής

Ο Λοχαγός Charles-Antoine Charpy (1869-1941), ο οποίος ανάλαβε τα καθήκοντα του υπασπιστή του αρχηγού της Γαλλικής Αποστολής στρατηγού Eydoux. Από το βιβλίο μου Στρατιωτική Ιστορία. Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος Επιχειρήσεις στη Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου