ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

“Οπτικοακουαστικό ντοκουμέντο. Η ιστορία της Ευαγγελίας Κουτσαντώνη – Αϊβάζογλου που έχασε 23 άρρενες συγγενείς στην Μικρασιατική Καταστροφή“.

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Ιωάννης Βελισσαρίου

Του Ανδρέα Καστάνη Αν. Καθηγητή Ιστορίας Σχολής Ευελπίδων


Ο Ιωάννης Βελισσαρίου (1861 - 1913). Ο πατέρας του ήταν εύπορος κτηματίας και είχε μεταναστεύσει στη Ρουμανία από την Κύμη Εύβοιας.

 Κατετάγη στον Στρατό ως κληρωτός. Κατά τη διάρκεια της θητείας του προήχθη, ως εθελοντής, στον βαθμό του δεκανέα. Το 1884, κατατάχθηκε κατόπιν εξετάσεων εισήχθη στη Στρατιωτικής Σχολής Υπαξιωματικών (ΣΣΥ), από την οποία αποφοίτησε στις 7 Οκτωβρίου 1887 ως ανθυπολοχαγός πεζικού.

Διακρίθηκε ιδιαίτερα στη Μάχη του Μπιζανίου όπου υπό τις διαταγές του αντισυνταγματάρχη Διονυσίου παπαδοπούλου (διοικητή του 1ου Συντάγματος Ευζώνων) συνέβαλε μαζί με τον ταγματάρχη Ιατρίδη στην πτώση της πόλης των Ιωαννίνων. Σκοτώθηκε στη Μάχη της Κρέσνας τις τελευταίες ημέρες του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου.

Το σχέδιο είναι της Θάλειας Φλώρας Καραβία μαθήτρια του Γύζη Βώκου Ιακωβίδη και Azbe. Ακολουθεί τον Ελληνικό Στρατό στον Α Βαλκανικό Πόλεμο στην Μακεδονία και Ηπειρο.



 Σήμερα προς τιμή του ένα τάγμα Ευελπίδων έχει πάρει το όνομα του
Η πτώση των Ιωαννίνων οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην τολμηρή ενέργεια του διοικητή του 1ου Συντάγματος Ευζώνων αντισυνταγματάρχη Διονυσίου Παπαδόπουλου, με διοικητές ταγμάτων τον Ιατρίδη (8ο Τάγμα Ευζώνων) και τον Βελισσαρίου (9ο Τάγμα Ευζώνων). 

Ο διοικητής του 8ου Ιατρίδης την 20-2.1913 ανέφερε: «Αναφέρω υμίν ότι το Σύνταγμα μας ευρίσκεται έξωθεν των Ιωαννίνων, όπου εγκατέστησε προφυλακάς. Απέχει ολίγον της εισόδου (Νοτίας παρυφής) 5 λεπτά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου