Του Ανδρέα Καστάνη Αν. Καθηγητή Ιστορίας Σχολής Ευελπίδων
Το σχέδιο είναι της Θάλειας Φλώρας Καραβία μαθήτρια του Γύζη Βώκου Ιακωβίδη και Azbe. Ακολουθεί τον Ελληνικό Στρατό στον Α Βαλκανικό Πόλεμο στην Μακεδονία και Ήπειρο.
Το σχέδιο είναι της Θάλειας Φλώρας Καραβία μαθήτρια του Γύζη Βώκου Ιακωβίδη και Azbe. Ακολουθεί τον Ελληνικό Στρατό στον Α Βαλκανικό Πόλεμο στην Μακεδονία και Ήπειρο.
Γεννήθηκε το 1854 στην Κωνσταντινούπολη. Φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή των Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1877 με τον βαθμό του ανθυπασπιστή του Πυροβολικού.
Συμμετείχε στον Ατυχή Πόλεμο του 1897 ως διοικητής πυροβολαρχίας. Διετέλεσε διοικητής του σχολείου βολής του Πυροβολικού, φρούραρχος Αθηνών, αρχηγός Χωροφυλακής και διοικητής συντάγματος Πυροβολικού.
Στο Α΄ Βαλκανικό πόλεμο ήταν διοικητής της ΙV μεραρχίας, η οποία διακρίθηκε στις επιχειρήσεις στη Μακεδονία και στην Ήπειρο. Κατά την επίθεση της 20ης Φεβρουαρίου 1913 ήταν διοικητής του αριστερού πλευρού (φάλαγγα- τρεις μεραρχίες) το οποίο πραγματοποίησε υπερκέραση του Μπιζανίου και επέφερε ρήγμα στην αμυντική τοποθεσία των Τούρκων, με αποτέλεσμα ο Ελληνικός Στρατός να καταλάβει τα Ιωάννινα.
Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους ανέλαβε διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού με έδρα τη Θεσσαλονίκη και το 1916 αρχηγός της επιτελικής υπηρεσίας του στρατού του Υπουργείου των Στρατιωτικών.
Το 1917 διετέλεσε στρατιωτικός διοικητής της Ηπείρου και της Κέρκυρας. Αποστρατεύτηκε το 1920 και το 1922 διορίσθηκε γενικός διοικητής της Θεσσαλονίκης. Ο Μοσχόπουλος, αν και συμφωνούσε με την απόφαση του Βενιζέλου να εξέλθει η Ελλάδα σε πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ, παρέμεινε πιστός στον Κωνσταντίνο.
Ο διορισμός του ως αρχηγού της επιτελικής υπηρεσίας του Στρατού έγινε σε μία προσπάθεια του θρόνου να κατευνάσει τις δυνάμεις της Αντάντ. Υπήρξε από τους λίγους βασιλικούς αξιωματικούς που παρέμειναν στο στράτευμα μετά την άνοδο του Βενιζέλου στην εξουσία. Τιμήθηκε με πολλά ελληνικά και ξένα παράσημα και μετάλλια. Απεβίωσε το 1942 σε ηλικία 88 ετών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου