ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

“Οπτικοακουαστικό ντοκουμέντο. Η ιστορία της Ευαγγελίας Κουτσαντώνη – Αϊβάζογλου που έχασε 23 άρρενες συγγενείς στην Μικρασιατική Καταστροφή“.

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ Ο ΜΕΡΑΡΧΟΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΣΩΤΗΛΗΣ ΚΑΙ Η ΕΓΓΟΝΗ ΤΟΥ LISA SOTILIS

(Τις ανέκδοτες φωτογραφίες του Στρατηγού Σωτήλη και της συζύγου του Σοφίας, μας παραχώρησε η εγγονή του Στρατηγού και Εικαστικός, Λίζα Σωτίλης)

Μετά την ήττα του Βουλγαρικού στρατού  στις μάχες: Κιλκίς –Λαχανά, Δοϊράνης , Στρώμνιτσας, ο Β΄Βαλκανικός Πόλεμος  έχει κριθεί.
Επόμενος στόχος του Ελληνικού Στρατού είναι οι Σέρρες. Οι Βούλγαροι όμως έχουν καταστρέψει τις γέφυρες του Στρυμώνα και ανακόπτεται η προέλαση της 7ης Μεραχίας  που έχει απελευθερώσει τη Νιγρίτα και κατευθύνεται στην πόλη των  Σερρών  (25 χιλιόμετρα) 
Ναπολέων Σωτήλης
ΑΡΧΕΙΟ ΛΙΖΑΣ ΣΩΤΙΛΗΣ

Στις 28 Ιουνίου  ολοκληρώθηκαν τα έργα αποκατάστασης
 Το ίδιο  πρωί, ένα Βουλγαρικό απόσπασμα αφού κανονιοβόλησε την πόλη, μετά προχώρησε σε καταστροφές κτιρίων και σε σφαγές πολιτών 

Το απόγευμα η Εμπροσθοφυλακή της VII Μεραρχίας με διοικητή τον Ναπολέων Σωτήλη απελευθερώνει την πόλη των Σερρών.

Ο Μέραρχος στέλνει το παρακάτω τηλεγράφημα στο στρατιωτικό επιτελείο, που βρίσκεται στη Δοϊράνη, περιγράφοντας την καταστροφή

«Η πόλη Σερρών εκάη ολόκληρος εξαιρέσει τουρκικής και εβραϊκής συνοικίας. Αγορά εκάη επίσης. Πλήθος γυναικοπαίδων ευρέθησαν φονευμένα ή απηνθρακωμένα εντός των οικιών.

Πόλις στερείται εντελώς άρτου. Απόλυτος ανάγκη ληθώσι μέτρα συντόμως προς διατροφήν πληθυσμού. Άστεγοι υπερβαίνουσι 20 χιλιάδας.»


Στο Blog Visaltis θα βρείτε ντοκουμέντα της καταστροφής

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ


Η πόλη είναι ελεύθερη. Ο ελληνικός τύπος πανηγυρίζει.



Ο Μέραρχος Ν.Σωτήλης εξέδωσε προκήρυξη, εξαγγέλοντας ότ ι 

<απελευθερώνει και καταλαμβάνει τας Σέρρας και προσκαλεί τους κατοίκους ανεξαρτήτως φυλής, γλώσσης και θρησκεύματος, να επανέλθουν εις τας ειρηνικάς των ασχολίας.>


Στρατηγός Ναπολέων Σωτήλης
ΑΡΧΕΙΟ ΛΙΖΑΣ ΣΩΤΙΛΗΣ

Στις 29 Ιουνίου η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ αναφέρει:

< Σώμα προσκόπων υπό τον ταγματάρχην κ. Μαζαράκην κατέλαβε τας Σέρρας κηρύξαν τον στρατιωτικόν νόμον. 

Ο βουλγαρικός στρατός αποχωρήσας εκ Σερρών εν πανικώ εγκατέλιπε τα πάντα μη προφθάσας να φονεύση άπαντας τους προκρίτους. 

Εκ των 70 προκηρυχθέντων ο διευθυντής της Τραπέζης Ανατολής Σταμούλης, ο ιατρός Χρυσάφης και 20 άλλοι εσφάγησαν κατόπιν φρικωδών βασανιστηρίων. 

Ο Επίσκοπος Πολυανής και 30 πρόκριτοι Δοϊράνης, ούς είχε παραλάβει ο βουλγαρικός στρατός ως ομήρους δεν έφθασαν εις Σέρρας. Φαίνεται ότι εξηφανίσθησαν καθ΄ οδόν.>









Ο Στρατηγός Ν. Σωτήλης θα κρατήσει πολλές σημειώσεις από τα  όσα αντίκρισε στη Νιγρίτα και την πόλη των Σερρών.


Η Σοφία Σωτήλη, σύζυγος του Σρατηγού, εθελόντρια σε στρατιωτικό νοσοκομείο
ΑΡΧΕΙΟ ΛΙΖΑΣ ΣΩΤΙΛΗΣ

Τμήμα των σημειώσεων έχει διασωθεί και η μεταγραφή του  είναι σε εξέλιξη, μαζί με τα άλλα χειρόγραφα και επιστολές  που έχουν προστεθεί στο ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΛΑΡΗ,  από τους απογόνους των πρωταγωνιστών, της Ελληνικής ιστορίας.

Εξάλλου η πορεία  της οικογένειας ξεκινάει από τον 17ο αιώνα και η δράση των μελών της έχει πλούσιο ιστορικό ενδιαφέρονΤ


Ένα από τα σπουδαία μέλη αυτής της οικογένειας είναι και η εγγονή του στρατηγού και σπουδαία Γλύπτρια και Ζωγράφος : Λίζα Σωτίλης.
Ζει και εργάζεται στην Ιταλία. 
Τιμώντας όμως τον παππού της  και ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Δήμου Σερρών, να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις από τα 100 χρόνια Απελευθέρωσης της πόλης, δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους της Μακεδονίας να θαυμάσουν τα έργα της στην έκθεση με τίτλο: ''Η ΑΧΑΛΙΝΩΤΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ΄΄ που εγκαινιάζεται αύριο στις Σέρρες

ΕΔΩ Η ΕΚΘΕΣΗ ΄΄Η ΑΧΑΛΙΝΩΤΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ΄΄







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου