ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

“Οπτικοακουαστικό ντοκουμέντο. Η ιστορία της Ευαγγελίας Κουτσαντώνη – Αϊβάζογλου που έχασε 23 άρρενες συγγενείς στην Μικρασιατική Καταστροφή“.

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Στρατηγός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΛΑΡΗΣ και ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στις 26 0κτωβρίου 1912 το βράδυ , και ενώ ο ΄Ιωνας Δραγούμης , έφεδρος τότε δεκανέας , καθαρόγραφε το Πρωτόκολλο Παράδοσης της Θεσσαλονίκης στον Ελληνικό στρατό για να το υπογράψει ο Τούρκος Στρατιωτικός διοικητής Χασάν Ταξίν πασάς και οι ΄Ελληνες πληρεξούσιοι Β.Δούσμανης και Ι. Μεταξάς , ένας υψηλόβαθμος Βούλγαρος αξιωματικός ζήτησε μυστικά να υπογράψει ο Τούρκος διοικητής και με τους Βούλγαρους ανάλογο πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης υποσχόμενος πολλά και πλούσια ανταλλάγματα και ευνοϊκούς όρους .
 Ο Χασάν Ταξίν πασάς , όπως μαρτυρεί ο γιός του Κενάν Μεσαρέ που ήταν παρών στη συνάντηση αυτή , απέρριψε αμέσως την πρόταση λέγοντας την ιστορική φράση : " Απο τους ΄Ελληνες πήραμε τη Θεσσαλονίκη , σ΄αυτούς θα την επιστρέψουμε" . Οι Βούλγαροι όμως ,όπως είναι γνωστό , με διάφορες προφάσεις κατόρθωσαν να πάρουν άδεια απο τον ΄Ελληνα στρατιωτικό διοικητή και να εγκατασταθούν προσωρινά στην πόλη επικαλούμενοι τις άσχημες καιρικές συνθήκες κλπ .
΄Ομως οι μέρες περνούσαν και οι Βούλγαροι όχι μόνο δεν έφευγαν απο τη Θεσσαλονίκη αλλά άρχισαν να ετοιμάζουν και μόνιμες εγκαταστάσεις στην πόλη για την εξυπηρέτηση των στρατιωτών τους , όπως Τράπεζα , νοσοκομείο κλπ . Στόχος τους ήταν , σε δεδομένη στιγμή , να ανατρέψουν την Ελληνική διοίκηση και να καταλάβουν αυτοί την εξουσία στη Θεσσαλονίκη όπου ακόμα δεν είχε σταθεροποιηθεί η όλη κατάσταση ελέγχου διαφόρων πηγών ανωμαλίας στην πόλη .
 Τη λύση έδωσε τότε ο Στρατιωτικός διοικητής της Θεσσαλονίκης στρατηγός Κωνσταντίνος Καλλάρης ο οποίος με αυστηρό και λακωνικό τελεσίγραφο προς τον διοικητή των βουλγαρικών στρατευμάτων Θεσσαλονίκης , στις 17 Ιουνίου 1913 ,έταξε προθεσμία μόλις μιάς ώρας για να εγκαταλείψουν οι Βούλγαροι την πόλη . Μάταια ο Γάλλος πρόξενος Jousselin παρενέβη να δοθεί παράταση στην προθεσμία αλλά ο ΄Ελληνας στρατηγός ήταν αμετάπιστος . 
Μετά απο μία ώρα ακριβώς ο Καλλάρης διέταξε τις ελληνικές μονάδες να βάλλουν κατά των οχυρωμένων μέσα στην πόλη θέσεων των Βουλγάρων αναγκάζοντάς τους να απομακρυνθούν άπαντες ταχύτατα απο την πόλη ... Ιστορικοί και στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι τότε , στις 17 Ιουνίου 1913, ουσιαστικά απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη ...
Απόστολος Παπαγιαννόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου