ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

“Οπτικοακουαστικό ντοκουμέντο. Η ιστορία της Ευαγγελίας Κουτσαντώνη – Αϊβάζογλου που έχασε 23 άρρενες συγγενείς στην Μικρασιατική Καταστροφή“.

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Η ξενάγηση των δημοσιογράφων στην έκθεση "Κειμήλια Απελευθέρωσης" του ΥΜΑΘ


(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Αγγελιοφόρος)
Θεσσαλονίκη: Παρουσίαση κειμηλίων απελευθέρωσης της πόλης το 1912, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

Την έκθεση κειμηλίων της περιόδου 1912 -13 που πραγματοποιεί το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, παρουσίασε στους δημοσιογράφους, στο ΥΜΑΘ, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θ. Καράογλου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης στο κτίριο του ΥΜΑΘ θα γίνουν την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου, μετά την επίσημη δοξολογία που θα τελεστεί στον Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και ίσως τη σημαντικότερη ιστορική έκθεση που έγινε στη Θεσσαλονίκη και στη Β. Ελλάδα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, καθώς ορισμένα από τα αντικείμενα παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε δημόσια θέα, με κυριότερο από αυτά το αυθεντικό κείμενο του σχεδίου του πρωτοκόλλου παράδοσης της Θεσσαλονίκης.
Το κείμενο είναι γραμμένο στα γαλλικά, σε μιάμιση σελίδα χαρτί, με το οποίο συμφωνείται η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, οι όροι και η παράδοση της πόλης από τον οθωμανικό στον ελληνικό στρατό.

Την ξενάγηση και την περιγραφή της ιστορικής σημασίας των κειμηλίων, ξεκινώντας από το πρωτόκολλο παράδοσης, έκανε ο επιμελητής της έκθεσης και διευθυντής του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Βασίλης Νικόλτσιος.
Όπως ανέφερε ο κ. Νικόλτσιος το ενυπόγραφο πρωτόκολλο από τους απεσταλμένους του ελληνικού στρατού Ιωάννη Μεταξά και Βίκτωρα Δούσμανη και τον αρχιστράτηγο του οθωμανικού στρατού Χασάν Ταχσίν Πασά διασώζεται μόνο σε ψηφιακή μορφή στη διεύθυνση ιστορίας στρατού και το έγγραφο το οποίο παρουσιάζεται σήμερα είναι το μοναδικό σε φυσική μορφή, σε χαρτί, που είναι πανομοιότυπο με εκείνο που απεικονίζεται στη φωτογραφία του ενυπόγραφου πρωτοκόλλου

«Το έγγραφο που διαθέτουμε και παρουσιάζουμε σήμερα είναι γραμμένο στα γαλλικά, όπως και το ενυπόγραφο πρωτόκολλο. Σύμφωνα, με προσωπική μαρτυρία το πρωτόκολλο παράδοσης συντάχθηκε από τον αξιωματικό Ι.Π. Μεταξά και κάποιον τούρκο αξιωματικό, πιθανότατα από τον γιο του Χασάν Ταχσίν Πασά, Κενάν Μεσσαρέ. Το τελικό πρωτόκολλο, που υπάρχει σε ψηφιακή μορφή φέρει τις υπογραφές των Μεταξά και Δούσμανη και του Χασάν Ταξίν Πασά» τόνισε ο κ. Νικόλτσιος.

Το πρωτόκολλο υπογράφτηκε πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Οκτωβρίου, ίσως τα μεσάνυχτα της 26ης προς 27ης του μηνός, αλλά η ημερομηνία που μπήκε στο κείμενο κατ' απαίτηση της ελληνικής πλευράς ήταν η 26η Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία έγιναν όλες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτό είχε την ιδιαίτερη σημασία του στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν του πολέμου και προηγήθηκαν της υπογραφής της Συνθήκης του Βουκουρεστίου του 1913, όπως επεσήμανε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.

Παρουσιάστηκε επίσης το γραφείο επάνω στο οποίο υπογράφτηκε το πρωτόκολλο παράδοσης, το οποίο και φιλοξενείται μεταξύ των κειμηλίων της έκθεσης. Στις 28 Οκτωβρίου 1912 υψώθηκε η ελληνική σημαία στο τότε Διοικητήριο και έγινε η επίσημη παράδοση της πόλης από τον Ταχσίν Πασά στον αρχιστράτηγο του ελληνικού στρατού, διάδοχο Κωνσταντίνο.

'Αλλα, σημαντικά ντοκουμέντα που παρουσιάζονται είναι η στολή του βασιλέως Γεωργίου Α' και το αδιάβροχο με το οποίο μπήκε στην πόλη (που βγήκε για πρώτη φορά από το κιβώτιο του), τα γυαλιά και τα μανικετόκουμπα η γραφομηχανή του Ελευθερίου Βενιζέλου, το δερμάτινο κράνος του αρχιστρατήγου Κωνσταντίνου, η στολή και το ξίφος του ναυάρχου Βότση, θυρεοί του Φετχί Μπουλέντ, επιστολή του Κωνσταντίνου στον στρατηγό Καλλάρη, παράσημα και προσωπικά αντικείμενα του τελευταίου, το ξίφος και το πηλίκιο του ταγματάρχη Βελισσαρίου, η στολή του συνταγματάρχη Παπακυριαζή που έχασε τη ζωή του στη μάχη του Λαχανά το 1913, εξαρτήσεις αξιωματικών του ελληνικού στρατού, πολεμικά αντικείμενα της περιόδου, χειρόγραφα, λιθογραφίες, πίνακες που απεικονίζουν τους πρωταγωνιστές και την παράδοση της πόλης, κ.α.
Στο ισόγειο του υπουργείου έχει στηθεί επίσης εικαστική έκθεση του Γ. Μυλωνά, με τις στολές των αντιμαχομένων στρατών της περιόδου των βαλκανικών πολέμων. Είναι η πρώτη φορά, που το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης ανοίγει και τις τρείς πύλες του στο κοινό, προκειμένου να θαυμάσει από κοντά ιστορικά ντοκουμέντα της έκθεσης που θα είναι ανοιχτή και επισκέψιμη μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2013.
«Μετά την επανάσταση του 1821, σύμφωνα με τους ιστορικούς, οι βαλκανικοί πόλεμοι ήταν η πιο λαμπρή εποποιία του ελληνικού στρατού. Φιλοδοξούμε να τη
δουν την έκθεση χιλιάδες πολίτες και όχι μόνον εδώ. Η έκθεση σε συνεργασία με δήμους και φορείς θα πάει και σε άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας. Στόχος μας είναι να τη δουν όσο το δυνατόν περισσότεροι» δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.

Για την πραγματοποίηση της έκθεσης και την παραχώρηση των κειμηλίων συνεργάστηκαν και συνέβαλαν η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, το Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Απογόνων Μακεδονομάχων «ο Παύλος Μελάς», το Πολεμικό Μουσείο και το παράρτημά του στη Θεσσαλονίκης, αλλά και ιδιώτες, μεταξύ αυτών οι Δημήτριος Γιαννόγλου, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Ιωάννης Ζωχιός, Μαρία Καλλάρη, Αναστάσιος Λιάσκος, Ιωάννης Μέγας, Νατάσα Μποζίνη, οικογένεια Νίκογλου, Βασίλειος Νικόλτσιος, Νικόλαος Τολιάδης, Ιωάννης Τσελεπίδης, Πέτρος Παπακυριακού, Αθανάσιος Φλόκας και Α. & Λ. Χαΐτογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου