ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

“Οπτικοακουαστικό ντοκουμέντο. Η ιστορία της Ευαγγελίας Κουτσαντώνη – Αϊβάζογλου που έχασε 23 άρρενες συγγενείς στην Μικρασιατική Καταστροφή“.

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

6 Οκτωβρίου 1912 η απελευθέρωση της Ελασσόνας

(Του Απόστολου Παπαγιαννόπουλου)
  Σαν σήμερα στις 6 Οκτωβρίου 1912 , ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Ελασσόνα, την πρώτη ελληνική πόλη που ελευθερώθηκε με την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων.
 Η είσοδος του ελληνικού στρατού στην πόλη –όπως ήταν αναμενόμενο -χαιρετίστηκε με μεγάλο ενθουσιασμό από τους κατοίκους που ξεχύθηκαν στους δρόμους ενώ οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούσαν όλη την ημέρα χαρμόσυνα.
Το πρωί της 5ης Οκτωβρίου 1912 , η Ελλάδα ,πιστή στις συμφωνίες της με τα άλλα βαλκανικά κράτη , κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Τουρκίας και τα ελληνικά στρατεύματα τις πρωινές ώρες περνούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα κοντά στη Μελούνα φτάνοντας το βράδυ, όχι χωρίς αντίσταση , στην Ελασσόνα στη νότια πλευρά του Ολύμπου .
 
Μία μακρά περίοδος καταπίεσης και συνεχών ταπεινώσεων είχε τελειώσει και το όνειρο της Απελευθέρωσης είχε γίνει πραγματικότητα …Την επομένη
Την ίδια ημέρα μονάδες της στρατιάς της Ηπείρου, μετά από σκληρή μάχη με εκατέρωθεν ανακαταλήψεις όλη την ημέρα , καταλαμβάνει το οχυρό του Γρίμποβου της ΄Αρτας για να ξεκινήσουν και εκεί με νίκη υπέρ των Ελλήνων οι στρατιωτικές επιχειρήσεις .
 Στο Γρίμποβο κατά τον ατυχή ελληνο-τουρκικό πόλεμο του 1897, δόθηκε η πρώτη μεγάλη μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων και το ίδιο επαναλήφθηκε και το 1912 αυτή όμως τη φορά με κατάληψή του από τους ΄Ελληνες …

Η έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων και η ταχεία κατάρρευση της τουρκικής αντίστασης μαρτυρούν τη μεγάλη σύγχυση αλλά και την ελλιπή προετοιμασία των Τούρκων οι οποίοι όπως προκύπτει είχαν υποτιμήσει τις δυνατότητες του ελληνικού στρατού αλλά και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εμπλακεί δυναμικά στις πολεμικές αντιπαραθέσεις .
 Αυτό όμως δεν σήμαινε πως η προέλαση των ελληνικών στρατευμάτων υπήρξε εύκολη και χωρίς βαρύτατο τίμημα σε απώλειες κατά τις αλλεπάλληλες συγκρούσεις που ακολούθησαν …
(Σήμερα 6 Οκτωβρίου 2012 στην Ελασσόνα εορτάζονται επίσημα τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της πόλης την ίδια ημέρα το 1912 . Η γιορτή η οποία φέρει το όνομα «Ελευθέρια» , κατέστη θεσμός στην πόλη επαναφέροντας στο προσκήνιο σε μία κρίσιμη για την πατρίδα μας περίοδο ένδοξες ιστορικές μνήμες που καταγράφηκαν στην Ιστορία ολόκληρης της Ελλάδας …)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου