ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

“Οπτικοακουαστικό ντοκουμέντο. Η ιστορία της Ευαγγελίας Κουτσαντώνη – Αϊβάζογλου που έχασε 23 άρρενες συγγενείς στην Μικρασιατική Καταστροφή“.

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

‎21-28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1918 : ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ …


(Του Α. Παπαγιαννόπουλου)
 
Ανάμεσα στα χρόνια 1918-1920 συμβαίνουν σημαντικά γεγονότα σχετικά με το εργατικο-συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα όπου η σοσιαλιστική οργάνωση «Φεντερασιόν» και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης είναι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές .
 
Οι ελληνικές σοσιαλιστικές οργανώσεις είχαν αποφασίσει , αμέσως μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-19...13), να συγκροτήσουν μια τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση και ένα ενιαίο πολιτικό κόμμα της εργατικής τάξης.
 Η στάση της κυβέρνησης Βενιζέλου απέναντι στους σοσιαλιστές ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική την περίοδο αυτή , μετά μάλιστα από την εκδήλωση … εθνικιστικών τάσεων ορισμένων Βαλκάνιων σοσιαλιστών υπέρ των εδαφικών συμφερόντων ακόμα και αδικαιολόγητων εδαφικών διεκδικήσεων των χωρών τους κυρίως στη Μακεδονία .
 
Μάλιστα οι Βούλγαροι σοσιαλιστές , που δεν ακολουθούσαν καν τις πάγιες διεθνιστικές θέσεις και τακτικές αλλά ανοιχτά και με προκλητικό τρόπο αποφαίνονταν για εθνικά θέματα , ισχυρίζονταν προκλητικά πως η Μακεδονία … θα έπρεπε να ενωθεί με τη Βουλγαρία , φρόντιζαν όμως σε πρώτη φάση να δηλώνουν ευχαριστημένοι και με την … αυτονομία της , προφανώς έχοντας κατά νου το προηγούμενο της Ανατολικής Ρωμυλίας που παρά την αυτονομία της την προσκύρωσαν πραξικοπηματικά στην πρώτη ευκαιρία στην Βουλγαρία
 
 Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 στη Ρωσία και την ανάληψη της εξουσίας από τους μπολσεβίκους , επιταχύνονται οι εξελίξεις και στην Ελλάδα γύρω από την ανάγκη οργάνωσης των εργατών όλης της χώρας σε μια εργατική συνομοσπονδία , η οποία θα μπορούσε να εκπροσωπεί επίσημα τη χώρα στις διεθνείς συνδιασκέψεις παρεμβαίνοντας υπέρ των εθνικών ζητημάτων.

Αυτής της μεταστροφής της κοινής γνώμης ακολούθησε αυτή τη φορά έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης Βενιζέλου για τα τεκταινόμενα στο χώρο του εργατικού κινήματος με αποτέλεσμα στις 21 Οκτωβρίου 1918 , να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Α΄ Εργατικό Συνέδριο το οποίο κατόρθωσε την ενοποίηση όλων των επαγγελματικών-στυνδικαλιστικών οργανώσεων ολόκληρης της χώρας .
 
Στο συνέδριο , που διήρκησε ως την 28η Οκτωβρίου 1918 , πήραν μέρος 252 αντιπρόσωποι από 200 εργατικά σωματεία , 10 Εργατικά Κέντρα απ΄όλη την Ελλάδα , 2 Ομοσπονδίες και 2 Επαγγελματικές Ενώσεις , αντιπροσωπεύοντας 60.000 εργάτες από 20 πόλεις της Ελλάδας και 48 επαγγέλματα .
 
Οι συζητήσεις που ακολούθησαν , καθώς οι εργάτες προσπάθησαν να προσδιορίσουν το «στίγμα» τους στη νεοελληνική κοινωνία , ήταν έντονες και κάποιες φορές ιδιαίτερα οξυμένες . Παρόλα όμως αυτά το συνέδριο αποφάσισε τελικά την ίδρυση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας , της γνωστής και σήμερα «ΓΣΕΕ» …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου