ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

“Οπτικοακουαστικό ντοκουμέντο. Η ιστορία της Ευαγγελίας Κουτσαντώνη – Αϊβάζογλου που έχασε 23 άρρενες συγγενείς στην Μικρασιατική Καταστροφή“.

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Το Χρονικό του Κιλκίς 1913-1940

Είναι ένα καινούργιο βιβλίο του Θανάση Βαφειάδη, που συγκεντρώνει στοιχεία για την ιστορία του Κιλκίς όπου διεξάχθηκαν και οι αγριότερες μάχες των Βαλκανικών πολέμων, με χιλιάδες νεκρούς από όλη την Ελλάδα.

Ο Κωνσταντίνος Καλλάρης ήταν εκεί μαζί με την ΙΙ Μεραρχία που προέλασε πρώτη στο Κιλκίς .
Στο αρχείο του διατήρησε με ευλάβεια το πρώτο τηλεγράφημα που έστειλε στις 21-06-1913 στις  09.40 στο Γενικό Στρατηγείο, αναγγέλλοντας ότι πλέον η πόλη πέρασε στην Ελλάδα.

Το ιστορικό αυτό ντοκουμέντο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος Κιλκίς για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.

Ν.Μ

Το ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ 1913-1940 είναι μια ολοκληρωμένη μελέτη της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας του προπολεμικού Κιλκίς, η οποία στηρίχθηκε κυρίως στην έρευνα των παλαιών εφημερίδων που περιέχονται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Ερευνήθηκαν συνολικά 23 εφημερίδες της περιόδου 1913 -1940, από τις οποίες οι 16 εκδίδονταν στην Αθήνα, οι 6 στη Θεσσαλονίκη και 1 στην Πάτρα.

 Η έρευνα στις 250.000 και πλέον ηλεκτρονικές σελίδες που «κατέβασα» στο διάστημα της τριών ετών που διήρκεσε η έρευνά μου απέδωσε ένα εντυπωσιακό υλικό, το οποίο μπορεί πλέον να φωτίσει επαρκώς τις άγνωστες ή τις λιγότερο γνωστές πτυχές της τοπικής μας ιστορίας.

Το ΧΡΟΝΙΚΟ, που θα εκδοθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, αποτελείται από δύο τόμους και 1.200 συνολικά σελίδες με σπάνια εικονογράφηση. Μέχρι την έκδοση του δίτομου αυτού έργου για τους επισκέπτες της «Όδευσης» θα υπάρχει προδημοσίευση κάποιων κειμένων του Α’ τόμου ώστε να πάρουν μια «πρόγευση» για το περιεχόμενό του

Στο blog του συγγραφέα θα βρείτε πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορία του τόπου του.

.http://odeusiskilkis.gr/site

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου