ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

“Οπτικοακουαστικό ντοκουμέντο. Η ιστορία της Ευαγγελίας Κουτσαντώνη – Αϊβάζογλου που έχασε 23 άρρενες συγγενείς στην Μικρασιατική Καταστροφή“.

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΛΑΡΗΣ-Εθελοντής στον πρώτο τακτικό στρατό της Ελλάδας


ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΙΠΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΡΟΥΡΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΩΝ. Πατέρας του Στρατηγού Κωνσταντίνου Καλλάρη

Γεννήθηκε  το 1808. Από την οικογενειακή αλληλογραφία ο θάνατός του  πιθανολογείται μεταξύ των ετών 1877-1885.


Σκίτσο του Γ. Καλλάρη από τον εγγονό του Άγγελο
(Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης) 
Καταγόταν από τα Ψαρά και το 1828, σε ηλικία μόλις 20 ετών κατατάχθηκε εθελοντικά στο Αρχηγείο  Συντάγματος  του Κάρολου  Φαβιέ  υπό του οποίου έλαβε μέρος  στην εκστρατεία της Χίου, που διακόπηκε μετά την αντίδραση των μεγάλων δυνάμεων.

 Ο Charles Nicolas Fabvier από τον Ιούλιο του 1825 είχε αναλάβει  επικεφαλής των τακτικών στρατευμάτων, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα εκπαιδευμένο στρατό.


Η επιλογή του νεαρού Γεώργιου να καταταχθεί και να παραμείνει στρατιώτης   συνέπεσε με την έλευση του Καποδίστρια στην Ελλάδα και την δεύτερη και αποτελεσματική ανασυγκρότηση του άτακτου μέχρι τότε, στρατεύματος.

Ο  στρατιωτικός  βίος του Γεωργίου  Καλλάρη  είναι συνδεδεμένος με την ίδρυση, ανάπτυξη και οργάνωση των στρατιωτικών δομών στην Ελλάδα.


Στρατηγός Favier


Είναι από τους πρώτους που: φοιτούν στη νεοσύστατη σχολή  ΄΄Λόχος Ευέλπιδων΄΄ και υπηρετούν στο Ιππικό που ιδρύθηκε   μετά τη ψήφιση  (1833) του Οργανισμού του Στρατού και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Σύνταγμα Λογχιστών.

Οι άντρες του έφεραν  σπάθη  με σιδερένια λαβή, πιστόλι και μακριά λόγχη.
Συνέχισε  την στρατιωτική  του σταδιοδρομία στο Ιππικό   και το 1866  τοποθετείτε διοικητής της Ιππαρχίας  στην Αθήνα. Μιλούσε πέντε γλώσσες.

Το 1843 του απονέμεται ο Αργυρους Σταυρός των Ιπποτών του Βασιλικού Τάγματος του Σωτήρος.
Το 1868 του απονέμεται ο  Χρυσούς Σταυρός των Ιπποτών του Βασιλικού Τάγματος του Σωτήρος.

« δια την πολυχρόνιον καλην υπηρεσίαν» του.

Το 1857 υπηρετεί στη Λαμία, γνωρίζει και παντρεύεται την Πηνελόπη Χατζηχρήστου
Αποκτούν 4 παιδιά, επέζησαν ο Περικλής και ο Κωνσταντίνος Καλλάρης.

Η στρατιωτική παράδοση θα συνεχιστεί.
 Ο Κωνσταντίνος το 1873, θα εισαχθεί στη Σχολή Ευελπίδων. Θα τον ακολουθήσουν οι γιοι του Σπύρος και Άγγελος.
Ο αγαπημένος του ανιψιός, ο Ιωάννης Καλλάρης, γιός του αδερφού του Περικλή, θα γίνει στρατιωτικός γιατρός. Μέχρι το τέλος της ζωής του θα διαφυλάξει με ευλάβεια,  τα όπλα  και τα έγγραφα του παππού του αλλά και κάποια πολύτιμα αντικείμενα του Στρατηγού Καλλάρη.

Τη φύλαξή τους συνέχισαν οι κόρες του Βάνα και Μαρία Καλλάρη, που είχαν την καλοσύνη να μας τα εμπιστευθούν, για να εκτεθούν για πρώτη φορά, σε δημόσια θέα.

Η έρευνα και η στοιχειοθέτηση του βιογραφικού και της δράσης  του Γεωργίου  Καλλάρη, που επέλεξε να ενταχθεί και να παραμείνει στον Ελληνικό στρατό, σε μια εποχή που οι συνθήκες  ήταν δύσκολες όπως και η διαβίωση του στρατεύματος, συνεχίζεται.

(Κειμίλια του Γ. Καλλάρη εκτίθενται στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στην περιοδική έκθεση με τίτλο: "Αρχείο Καλλάρη- Μάρτυρες και Πρωταγωνιστές της Ιστορίας Αφηγούνται'' 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου