ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

“Οπτικοακουαστικό ντοκουμέντο. Η ιστορία της Ευαγγελίας Κουτσαντώνη – Αϊβάζογλου που έχασε 23 άρρενες συγγενείς στην Μικρασιατική Καταστροφή“.

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Η σφαγή των μεταλλωρύχων στο Αϊβαλί το 1922


"Ένα απ΄τα πλέον χαρακτηριστικά και αποκαλυπτικά γεγονότα για την κοινωνική σημασία της μικρασιατικής σύγκρουσης είναι η σφαγή των μεταλλωρύχων της Μπάλιας το Σεπτέμβριο του 1922 από τον τακτικό τουρκικό στρατό, μετά το τέλος του ελληνοτουρκικού πολέμου."

Στις ιστορικές σελίδες της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας" - 21 Ιουλίου 2013 (δισέλιδο στο ένθετο "Plus") που επιμελείται Ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης,υπάρχει αφιέρωμα στη δολοφονία των μεταλλωρύχων της Μπάλιας (Αϊβαλί) και αναλύεται η κοινωνική σημασία της σύγκρουσης της Μικράς Ασίας.

Το άρθρο του Φαίδωνα Παπαθεοδώρου έχει με τίτλο "Οι μεταλλωρύχοι και μεταλλουργοί της Μπάλιας".
Επίσης υπάρχει κείμενο για την κοινωνική σημασία της σύγκρουσης της Μικρά Ασία (Ιωνία, Πόντο κ.λπ.), όπου επιχειρείται να δοθεί απάντηση στο ερώτημα:

“Ποιο ήταν το κοινωνικό περιεχόμενο της σύγκρουσης στη Μικρά Ασία; Ποιες τάξεις συγκρούστηκαν μεταξύ τους και ποιο ήταν το διακύβευμα αυτής της σύγκρουσης; Ή μήπως τα πάντα ήταν μια αφηρημένη σύγκρουση εθνικισμών και ιμπεριαλισμών σε μια σκηνή θεάτρου, με αμέτοχο θεατή την ίδια την κοινωνία;”



Η σοσιαλιστική εφημερίδα «Εργάτης» εκδόθηκε στη Σμύρνη το 1908 από Ελληνες και Τούρκους σοσιαλιστές.
Τον επόμενο χρόνο η έκδοσή της απαγορεύτηκε από τους Νεότουρκους.
Στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΕΚΕ συμμετείχαν εκπρόσωποι του ελληνικού εργατικού κινήματος, όπως οι Στ. Κόκκινος, Μ. Οικονόμου, Π. Χλωμός.
Οι Μικρασιάτες σοσιαλιστές ήταν κοντύτερα στις απόψεις του Νίκου Γιαννιού













ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου