ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

“Οπτικοακουαστικό ντοκουμέντο. Η ιστορία της Ευαγγελίας Κουτσαντώνη – Αϊβάζογλου που έχασε 23 άρρενες συγγενείς στην Μικρασιατική Καταστροφή“.

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΟΙ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2012 ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΦΑΛΤΑΙΤΣ

Σε προηγούμενες αναρτήσεις έχουμε αναφερθεί στον ρόλο και τις πολύτιμες μαρτυρίες του αείμνηστου Κωνσταντίνου Φαλτάϊτς: ναύτη στο Θωρηκτό Αβέρωφ, κατά του Βαλκανικούς πολέμους και  πολεμικού ανταποκριτή μέχρι το τέλος της Μ. Εκστρατείας.

 Το πρωτότυπο αυτό υλικό έχει φυλάξει ο γιός του Μάνος Φαλτάϊτς στο οικογενειακό Μουσείο στη Σκύρο.

Μάλιστα για το καλοκαίρι του 2012 προγραμματίζονται πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις .

Παραθέτουμε τις μέχρι τώρα πληροφορίες τις οποίες θα ανανεώνουμε

Α.Κ


        ΄΄   Το Αδερφάτο των Φίλων του Μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς, σύμφωνα με τους προγραμματικούς του σκοπούς, τους στόχους και τις αρχές που έθεσε στην Ιδρυτική  του Διακήρυξη, οργανώνει το καλοκαίρι του 2012 τον επετειακό εορτασμό της ίδρυσης του Μουσείου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης σαράντα οκτώ χρόνων από τη  σύστασή του κατά τον Αύγουστο του 1964.
 Η επέτειος με αφετηρία την ίδρυση του Μουσείου καθιερώνεται από φέτος και κάθε καλοκαίρι, σαν  βασική εορταστική εκδήλωση, που αναλαμβάνει στο εξής  το Αδερφάτο των Φίλων του Μουσείου από τώρα και στο εξής.

    Το ετήσιο αυτό γεγονός θα αποτελεί τον άξονα γύρω από τον οποίο θα στρέφονται και θα κινούνται τα επί μέρους προγράμματα, που θα αφορούν την αξιοποίηση, πανελλήνια και με ευρύτερη προβολή των πνευματικών, καλλιτεχνικών, ιστορικών και πολιτιστικών αξιών, που συνθέτουν την εν γένει πνευματική οντότητα του Μουσείου.
     Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη σε δυο από τις σημαντικότερες επετείους  της νεοελληνικής ιστορίας, με τις οποίες συνδέεται άμεσα το Μουσείο, με το ρόλο που διαδραμάτιζε και συμμετείχε σ’ αυτά ο Κωνσταντίνος Φαλτάϊτς.

Πρόκειται για τα μέγιστα ιστορικά γεγονότα:
  1. 1.      Της εκατονταετηρίδας της ιστορικής Ναυμαχίας της Έλλης (1912),  εφάμιλλης με τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, που θρυλοποίησε ο Κωνσταντίνος Φαλτάϊτς με τα δημοσιεύματά του, μαζί με το ιστορικό θωρηκτό μας «Αβέρωφ» και το δοξασμένο πολεμικό Ναυτικό των Ελλήνων κατά τους Βαλκανικούς πολέμους (1912-1913).
  2. 2.     Της επέτειου των ενενήντα χρόνων της Μικρασιατικής τραγωδίας, με την εποποιία της Μεγάλης Ιδέας και καταστροφή, που επακολούθησε στη Μικρά Ασία κατά το 1921-1922 και όπου ο Κωνσταντίνος Φαλτάϊτς διακρίθηκε ως κορυφαίος πνευματικός ταγός του Ελληνισμού, με την τελείως ξεχωριστή δράση του.
 Οι δυο αυτοί καθοριστικοί σταθμοί της νεότερης ελληνικής ιστορίας, με τους οποίους  συνδέεται άμεσα το Μουσείο, θα αποτελέσουν τα κύρια ορόσημα των φετινών  επετειακών  εκδηλώσεων, που διοργανώνει το Αδερφάτο των Φίλων του Μουσείου, προκειμένου να αποδοθεί, στο Μουσείο και τον Κωνσταντίνο Φαλτάϊτς, η θέση που τους αρμόζει στο πνευματικό στερέωμα του νεότερου ελληνισμού.

          Οι εκδηλώσεις θα πλαισιώνονται με διαλέξεις, ιστορικές αναλύσεις, προβολές και εκθέσεις αυθεντικών ντοκουμέντων από τα ιστορικά κειμήλια του Μουσείου, τα βιβλία, τα δημοσιεύματα σε περιοδικά και εφημερίδες της εποχής, φωτογραφικό υλικό, καθώς και τα χειρόγραφα του Κωνσταντίνου Φαλτάϊτς, από το πολυτιμότατο ιστορικό του Αρχείο, που φυλάσσεται στο Μουσείο.


Η Πρόεδρος                                                                Η Γενική Γραμματέα

Αντωνία Βαθάκου                                                      Φρύνη  Παπαλημναίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου