ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

“Οπτικοακουαστικό ντοκουμέντο. Η ιστορία της Ευαγγελίας Κουτσαντώνη – Αϊβάζογλου που έχασε 23 άρρενες συγγενείς στην Μικρασιατική Καταστροφή“.

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ηπείρου.Το 1913 με την απελευθέρωση της Ηπείρου, η Ελλάδα αποκατέστησε τα σημαντικότερα γεωγραφικά της όρια.

ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΛΑΡΗ

Καμία κρίση αρχών, οικονομική, πολτική και κοινωνική δεν μπορεί να επηρεάσει το ενδιαφέρον των απανταχού Ελλήνων, όχι απλώς να μνημονεύουν αλλά να συντηρούν την ανάγκη για σεβασμό στην ιστορική μνήμη. 
Είναι ο τρόπος για την κοινωνική συνοχή, που τούτος ο τόπος τον έχει ζητούμενο από την επανάσταση του 1821, ενώ άλλες χώρες τον βιώνουν, επί αιώνες, ώς κεκτημένο. 

ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΛΑΡΗΥπερασπιζόμενη την ιστορική μνήμη, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας είχε την εξαιρετική ιδέα να προτείνει στον ΕΛΤΑ, την έκδοση αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων, με θέμα την απελευθέρωση της Ηπείρου.
Παραθέυουμε την αντίστοιχη επιστολή:

 ''Συμπληρώνονται σε λίγους μήνες τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ηπείρου και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ,για τον λαμπρό γιορτασμό της επετείου.

Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών της, ενέταξε και την έκδοση ειδικής επετειακής αναμνηστικής σειράς από ταΕΛΤΑ, ύστερα από πρόταση του Αντιπροέδρου της Κώστα Κωνή, προς την διοίκηση των οποίων έστειλε την παρακάτω επιστολή.

Η Πανηπειρωτική, θεωρεί δεδομένη την έκδοση της αναμνηστικής επετειακής σειράς, και είναι στην διάθεση κάθε Ηπειρώτη, να δεχθεί προτάσεις για το περιεχόμενο των γραμματοσήμων που θα υποβάλλει στην διοίκηση του Κρατικού φορέα.

Η επιστολή που στάλθηκε στην διοίκηση των ΕΛΤΑ είναι η παρακάτω.

Προς
1. Πρόεδρο του Δ.Σ. - ΕΛΤΑ κ. Πάνο Βουρνά
2. Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΛΤΑ κ. Χρήστο Βαρσάμη

Θέμα: Έκδοση αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων επ' ευκαιρία της συμπλήρωσης
100 χρόνων από την απελευθέρωση της Ηπείρου από τον τουρκικό ζυγό.

Κύριοι.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος είναι η κορυφαία Οργάνωση των αποδήμων Ηπειρωτών, η οποία εκφράζει την δυναμική 400 και πλέον οργανώσεων (Ομοσπονδίες - Αδελφότητες- Ενώσεις) του λεκανοπεδίου Αττικής και διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με τις 120 ηπειρωτικές οργανώσεις του εξωτερικού, με τις οποίες συνεργάζεται σε θέματα που αφορούν τους ομογενείς μας.

Στα εβδομήντα τέσσερα χρόνια δράσης της (έτος ιδρύσεως 1937) έχει παρουσιάσει σημαντικό και αποτελεσματικό έργο όσον αφορά την ανάπτυξη της Ηπείρου (7 Παγκόσμια Πανηπειρωτικά Συνέδρια και δεκάδες επιστημονικές Ημερίδες) και της Αποδημίας, ιδιαίτερα δε στον εθνικό μας πολιτισμό και τη λαϊκή παράδοση, με πλήθος εκδηλώσεων οι οποίες συγκεντρώνουν κάθε φορά εκατοντάδες χιλιάδες Ηπειρώτες και τυγχάνουν μεγάλης προβολής από τα ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. και τον ηπειρωτικό και αθηναϊκό τύπο.
 

Το 2012-13 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ηπείρου από τον Τουρκικό ζυγό και την ενσωμάτωση της περιοχής στον εθνικό κορμό.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, κατ΄ απαίτηση του συνόλου του Αποδήμου Ελληνικού Ηπειρωτισμού και ιδιαίτερα των Αποδήμων Ηπειρωτών του Εξωτερικού( Αυστραλίας, Αμερικής, Καναδά, Αφρικής και Ευρώπης), προκειμένου να τιμηθεί το Ιστορικό αυτό γεγονός, αλλά και για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης, ανέλαβε πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση των Ηπειρωτικών περιοχών που απελευθερώθησαν, για την διοργάνωση εκδηλώσεων που ανταποκρίνονται στην σημασία της επετείου, ειδικά την κρίσιμη αυτή περίοδο για την χώρα μας.

Επιπρόσθετα, θέλει να εντάξει, με την δική σας συμμετοχή και συνεργασία, την έκδοση, από τον Κρατικό φορέα παροχής καθολικών ταχυδρομικών υπηρεσιών, τον ΕΛΤΑ, μιας επετειακής αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων, με το σχετικό λεύκωμα, με θέμα την ''Απελευθέρωση της Ηπείρου 1912-1913'' και την παρουσίαση της έκδοσης αυτής σε ημερομηνία που από κοινού θα συναποφασίσομε για τις αρχές του 2013 και όχι πέραν της 21ης Φεβρουαρίου ημέρα συμπλήρωσης 100 ετών από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων όπου κορυφώνονται οι επετειακές εκδηλώσες.
 

Παρακαλούμε να ενστερνιστείτε την πεποίθηση μας, ότι ο ΕΛΤΑ, με την έκδοση αυτή, θα συμβάλλει τα μέγιστα, για να γιορταστεί η ''λαμπρή γιορτή'' που έτσι την αποκαλούμε εμείς οι Ηπειρώτες, και να βοηθήσετε στην έκδοση της αναμνηστικής αυτής σειράς.
 

Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην έκδοση και να συνεργαστούμε μαζί σας, στην επιλογή και την επιμέλεια της έκδοσης και σε ότι άλλο κρίνετε απαραίτητο.

Ευελπιστούμε σε μια δημιουργική συνεργασία και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ανταπόκρισή σας.
 

Με εκτίμηση.
 
Ο Πρόεδρος
Γιώργος Οικονόμου

Ο Γεν. Γραμματέας 
 Ιπποκράτης Μιχ. Κατσένης 

Ο Αντιπρόεδρος
 Κώστας Κωνής΄΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου