ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

“Οπτικοακουαστικό ντοκουμέντο. Η ιστορία της Ευαγγελίας Κουτσαντώνη – Αϊβάζογλου που έχασε 23 άρρενες συγγενείς στην Μικρασιατική Καταστροφή“.

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Ντοκιμαντέρ Βίοι Παράλληλοι-Το τέλος της Μ. Ιδέας

 πρεμιέρα σήμερα στην ΕΡΤ 2 και 19.00 της σειράς Ντοκιμαντέρ΄΄ Βίοι Παράλληλοι΄΄
Πρώτο επεισόδιο: Οι τελευταίες δραματικές ημέρες, πριν και μέχρι την καταστροφή της Σμύρνης, μέσα από εξαιρετικούς ομιλητές και από τα αρχεία και την ματιά που προσέγγισαν, έδρασαν και επέδρασαν στα γεγονότα 2 από τους βασικούς πρωταγωνιστές της εποχής ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και ο Ύπατος αρμοστής της Ελλάδας, στη Σμύρνη. Αριστείδης Στεργιάδης


..και όπως λέει ένας σπουδαίος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ : ΄΄Όσα περισσότερα μαθαίνεις για την ιστορία τόσα λιγότερα είναι αυτά που τελικά,διαπιστώνεις ότι ξέρεις...΄


Στηνφωτογραφία ο Αρχιεπίσκοπος κρατά και δείχνει στους Έλληνες της Σμύρνης, το τηλεγράφημα του Ελ Βενιζέλου, που τους ενημερώνει ότι σε λίγες ημέρες τα συμμαχικά στρατεύματα θα προελάσουν στη Σμύρνη. Η μεγάλη ιδέα σε τροχιά..

Ανάμεσα στους αξιωματικούς που αποβιβάστηκαν στη Σμύρνη ήταν και ο νεαρός γιος του Κωνσταντίνου Καλλάρη, ο Άγγελος. Πριν τον πόλεμο ζωγράφιζε και έγραφε στίχους. Ουδέποτε επέστρεψε. Έπεσε δίπλα στο πολυβόλο του καλύπτοντας την άτακτη υποχώρηση του Ελληνικού στρατού. Είναι αυτά τα μικρά της ιστορίας που χάθηκαν στη λήθη

ΑΚ
                                                                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημαντικές μορφές που διαδραμάτισαν καίριο ρόλο κατά την ιστορική περίοδο από την αρχή του νέου ελληνικού κράτους έως το 1967. Μορφές που η συμβολή τους στη νεότερη ελληνική Ιστορία δεν έχει εκτιμηθεί όπως θα έπρεπε. Πρόσωπα που η ζωή τους και το έργο τους, όπως και οι πολιτικοί κοινωνικοί τους αγώνες, παραμένουν ακόμα άγνωστα ή αδιευκρίνιστα στο ευρύ κοινό.

Τα εν λόγω άτομα, με κριτήριο την επίσημη αλλά και την επιλεγόμενη «Μικρή Ιστορία», παρουσιάζουν ένα, άκρως ενδιαφέρον, κοινό στοιχείο. Θεωρούνταν από φίλους και εχθρούς ικανά προκειμένου να χαράξουν και να εφαρμόσουν μια πολιτική διαφορετική από του συρμού, δηλαδή μια πολιτική των άκρων, πολλάκις ιδιαιτέρως επιβλαβή για τον ελληνικό λαό, γηγενή και αλύτρωτο. Πρόσωπα προερχόμενα από όλες τις παρατάξεις, όλες τις κοινωνικές τάξεις που, κάποια δεδομένη στιγμή, αποτόλμησαν να τις εγκαταλείψουν ή να τις παρασύρουν, ακολουθώντας το προσωπικό τους ιδεώδες.

Κάποια απ’ αυτά, με τις πράξεις τους συνέβαλαν στη χάραξη της Ιστορίας και κατέστησαν επιφανείς, ίσως χωρίς να το δικαιούνται, άλλα πάλι, καίτοι συνέβαλαν τα μάλα στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, ουδέποτε έλαβαν τα εύσημα που δικαιούνται, κάποια άλλα τέλος, παραμένουν μέχρι σήμερα άγνωστα ή υποτιμημένα, είτε λόγω αδιαφορίας, είτε λόγω πολιτικής σκοπιμότητας. Αποτολμούμε πάντως να πούμε ότι τελικά σχεδόν κανένα από αυτά τα ιδιαίτερα πρόσωπα δεν κατάφερε να φανεί όσο χρήσιμο θα μπορούσε στη χώρα του, είτε επειδή η σταδιοδρομία του διεκόπη βίαια, είτε επειδή η συλλογική συνείδηση απεδείχθη ισχυρότερη της ατομικής.

Πολλές από τις συγκεκριμένες, καθ’ όλα αξιόλογες προσωπικότητες, δεν κατάφεραν να εμφυσήσουν στα πλήθη τον ενθουσιασμό και την αλλοφροσύνη και να τα καταστήσουν προσωπικούς οπαδούς τους. Αρχήγευσαν, αλλά δεν ηγήθηκαν, παρόλο που πιθανώς να διέθεταν τα προσόντα.

Εμπνευσμένη από το έργο του Έλληνα ιστορικού και βιογράφου Πλουτάρχου,«Βίοι Παράλληλοι», η σειρά θα επιδιώξει, με τη βοήθεια καταξιωμένων ιστορικών και άλλων επιστημόνων, να παρουσιάσει, συνδυάζοντας επιλεκτικά, την παράλληλη πορεία και θητεία στα κοινά των συγκεκριμένων προσωπικοτήτων, αποφεύγοντας τους χαρακτηρισμούς και το σχολιασμό. Η παράθεση των ιστορικών, αλλά και προσωπικών στοιχείων των πολιτικών προσώπων που έχουν επιλεγεί προς διερεύνηση, θα γίνει κατά τρόπο εύληπτο και σαφή και θα ακουσθούν πολλές και ποικίλες απόψεις, με τουλάχιστον δύο αντικρουόμενες ερμηνείες στα κύρια σημεία της αφήγησης.
Επεισόδιο 1ο
«Αριστείδης Στεργιάδης – Άγιος Χρυσόστομος (Καλαφάτης) Σμύρνης»
Το τέλος της Μεγάλης Ιδέας

Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας Χρυσόστομος, μητροπολίτης Σμύρνης και ο προκαθήμενος της ελληνικής πολιτείας, Ύπατος Αρμοστής της Σμύρνης Αριστείδης Στεργιάδης συνυπήρξαν κατά τα έτη 1919-1922, που καθόρισαν την τύχη του ελληνισμού της Μικράς Ασίας και υπήρξαν μάρτυρες, ο μεν Χρυσόστομος με τη ζωή του, ο δε Στεργιάδης με την αυτοεξορία του μέχρι το τέλος της ζωής του, της μέγιστης καταστροφής που γνώρισε ο ελληνισμός κατά τον 20ό αιώνα, όταν λόγω της ήττας του ελληνικού στρατού από τους Τούρκους εθνικιστές του Κεμάλ εκατομμύρια Ελλήνων, είτε έχασαν τη ζωή τους, είτε εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους, εγκαταλείποντας για πάντα το ενδεχόμενο εκπλήρωσης του οράματος της Μεγάλης Ιδέας.



Στο ντοκιμαντέρ μιλούν ο Σωτήρης Ριζάς (διευθυντής Ερευνών στην Ακαδημία Αθηνών), ο Αλέξης Αλεξανδρής (πρέσβης ε.τ. και επιμελητής εκδόσεως αρχείου Χρυσοστόμου Σμύρνης), ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, ο Άγγελος Συρίγος(αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου) και ο Λουκάς Χριστοδούλου (πρόεδρος ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ Δήμου Νέας Ιωνίας).

Σκηνοθεσία-σενάριο: Αλέξανδρος Κακαβάς.

Έρευνα αρχειακού υλικού: Νατάσα Μποζίνη.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Αδαμάντιος Πετρίτσης, Μωρίς Γκορμεζάνος.

Ηχοληψία: Μωρίς Γκορμεζάνος.

Μοντάζ: Αδαμάντιος Πετρίτσης.

Μουσική: Αδάμ Παναγόπουλος (συμμετοχή Αναστάσιος Στέλλας).

Αφήγηση: Χρήστος Σπανός, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου.
Την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 19:00 στην ΕΡΤ2, μεταδίδεται η πρώτη εκπομπή της νέας εξαιρετικής σειράς ντοκιμαντέρ «Βίοι παράλληλοι». Η σειρά περιλαμβάνει είκοσι συνδυασμούς πορτρέτων, επιφανών Ελλήνων ανδρών και γυναικών της πολιτικής -και όχι μόνο- σκηνής και των αντιθέτων ή κοινών ιδεολογιών ή απόψεων / πεποιθήσεων προσωπικοτήτων από την απελευθέρωση της Ελλάδας έως σήμερα που, πολλές φορές, υπερέβησαν τα εσκαμμένα προς υλοποίηση των βλέψεων και των σχεδίων τους.

4 σχόλια:

  1. Μια ευκαιρία χρηματοδότησης για άτομα που έχουν σχέδια και άλλες ανάγκες προσωπικής χρηματοδότησης. Μπορείτε να πάρετε ένα δάνειο και να λύσετε τις οικονομικές δυσκολίες σας. Είναι γρήγορο και αξιόπιστο.
    Whatsapp: +32460243195
    ambrosinigisele@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΜΙΛΙΑ ΔΑΝΕΙΩΝ ΟΜΙΛΟΥ INC


    Έχετε επιδοθεί σε πού να πάρει δάνεια, απορρίφθηκε από τις τράπεζες, και τώρα απογοητευμένος από πού να πάρει ένα δάνειο. ΔΑΝΕΙΟ ΔΑΝΕΙΟ είναι εδώ για να σας χορηγήσει ότι το αναμενόμενο δάνειο που επιθυμείτε επικοινωνήστε μαζί μας στο lendingtreegroupinc@gmail.com.

    Ένα δάνειο για την αποπληρωμή του χρέους σας εύκολα;
    Ένα δάνειο για να ξεκινήσετε το είδος της επιχείρησης που θέλετε να κάνετε;
    Ένα δάνειο για εκπαιδευτικούς σκοπούς;
    Ένα δάνειο για να αγοράσει ένα διαμέρισμα;
    Ένα δάνειο για να αγοράσει αυτό το αυτοκίνητο όνειρο;

    Μην κοιτάτε ξανά, η LENDING TREE INC προσφέρει δάνεια
    Δεν υπάρχουν κρυφές πληρωμές από 1.000 έως 20.000.000 EUR / USD / POUNDS
    Σε πολύ χαμηλό επιτόκιο 3%
    Δημιουργήσαμε ένα δίκτυο δανεισμού και παροχής
    οικονομική βοήθεια σε πελάτες παγκοσμίως.

    Προσπαθούμε να διατηρήσουμε το πρότυπο αριστείας μας
    Προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
    Δίνουμε ένα δάνειο σε όσους χρειάζονται οικονομική βοήθεια από 1 έως
    20 χρόνια

    Οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν επίσης

    . πραγματική χρηματοδότηση
    . επενδυτής ακινήτων,
    . δάνεια κατασκευής,
    . δάνεια εκκίνησης επιχειρήσεων,
    . στεγαστικά δάνεια
    . Καταναλωτικα δανεια,
    . Δάνεια FHA,
    . προσωπικά δάνεια,
    . δάνεια αυτοκινήτων και
    κ.λπ. Εάν χρειάζεστε ένα δάνειο ή οικονομική βοήθεια επικοινωνήστε μαζί μας

    email: lendingtreegroupinc@gmail.com

    email: lending-tree@outlook.com

    whatsapp: +1 213 419 2419

    Με ζεστή σκέψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σας Κυρίες και κύριοι, Χρειάζεστε οικονομική βοήθεια; Είμαι η Σούζαν Μπένσον. Είμαι δανειστής και επίσης οικονομικός σύμβουλος.

    Χρειάζεστε ένα επιχειρηματικό δάνειο, ένα προσωπικό δάνειο, ένα στεγαστικό δάνειο ή ένα δάνειο για να ολοκληρώσετε το έργο σας; Εάν η απάντησή σας είναι ναι, θα σας συνιστούσα να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μου. Παρέχουμε κάθε είδους υπηρεσίες δανείων, συμπεριλαμβανομένων μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανείων. Για περισσότερες πληροφορίες, γράψτε μας μέσω email: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) ή στείλτε μου μήνυμα στο WhatsApp μέσω: +447903159998 και λάβετε απάντηση σε μια στιγμή.

    Είμαστε μια ολοκληρωμένη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και δεσμευόμαστε να σας βοηθήσουμε να ικανοποιήσετε όλες τις φιλοδοξίες σας. Ειδικευόμαστε στην παροχή δομημένων λύσεων χρηματοδότησης σε ιδιώτες και εταιρείες με τον πιο αποτελεσματικό και ταχύτερο τρόπο.

    Ακολουθούν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας για δάνειο.
    * Ευκολία - Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για δάνειο ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε.
    * Ευέλικτο ποσό - Αποφασίζετε πόσα χρήματα θέλετε να δανειστείτε.
    * Γρήγορη άμεση χρηματοδότηση - Λάβετε το δάνειο σας εντός 24 ωρών μετά την έγκριση.
    * Ευέλικτο επιτόκιο - Προσιτό επιτόκιο 3%.
    * Υψηλά ποσοστά έγκρισης - Έχετε 99,9% πιθανότητα να λάβετε το δάνειο
    * Ευέλικτη αποπληρωμή - Πρέπει να επιλέξετε την Ημερομηνία Αποπληρωμής, είτε εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια για διάρκεια 1-30 ετών.
    * Απλή διαδικτυακή εφαρμογή.
    * Εξατομικευμένη καθοδήγηση και εξειδίκευση.
    * Χωρίς κρυφές χρεώσεις

    Μην χάσετε μια ευκαιρία λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Επικοινωνήστε με την εταιρεία μου τώρα, μπορούμε να σας βοηθήσουμε με ένα δάνειο, επειδή έχουμε βοηθήσει πολλά άτομα και οργανισμούς που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες σε όλο τον κόσμο.

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δανείου, στείλτε μας το αίτημα δανείου μέσω
    Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
    WhatsApp / Τηλεγράφημα: +447903159998

    Οι μεσάζοντες / σύμβουλοι / μεσίτες είναι ευπρόσδεκτοι να φέρουν τους πελάτες τους και προστατεύονται 100%. Με πλήρη εμπιστοσύνη, θα συνεργαστούμε για τα οφέλη όλων των εμπλεκόμενων μερών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γρήγορη προσφορά δανείου μεταξύ ιδιωτών σε 72 ώρες.

    Εξασφαλίστε το δάνειό σας

    Γεια σας
    Είμαι ειδικός πράκτορας της UNICEF και με δεδομένο το τρέχουσα οικονομική κρίση, θα ήθελα να βοηθήσω ειλικρινά όλους τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που έχουν ανάγκη χρήματα, οπότε αποφάσισα να κάνω δάνεια σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενος. Έχετε οικονομικές δυσκολίες.

    Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι είμαι χρηματοοικονομικός ιδιώτης που χορηγεί δάνεια σε οποιοδήποτε πρόσωπο καλό χαρακτήρα, έντιμο, που μπορεί να με αποπληρώσει εντός του συμφωνηθέντος χρονικού πλαισίου με πάγιο επιτόκιο 3%.
    Για αυτό κάνω τα δάνειά μου που κυμαίνονται από 3000 έως 8.600.000 Ευρώ.

    Έτσι, όποιος χρειάζεται χρήματα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μου: angellacaterina@gmail.com για περισσότερες πληροφορίες.

    Τηλέφωνο WhatsApp: +33 7 58 56 88 63

    Ευχαριστώ για την κατανόηση και καλή σας μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή