ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

“Οπτικοακουαστικό ντοκουμέντο. Η ιστορία της Ευαγγελίας Κουτσαντώνη – Αϊβάζογλου που έχασε 23 άρρενες συγγενείς στην Μικρασιατική Καταστροφή“.

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΆΝ 1916

Μια από τις σελίδες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, γράφτηκε στο όρος Βόρας (Καιμάκτσαλαν ) του νομού Πέλλας  στην κορυφή του Προφήτη Ηλία όπου σήμερα διατηρείτε ως πολιτιστικό μνημείο και ο ομώνυμος Ιερός Ναός.


Το πολεμικό επεισόδιο έλαβε χώρα από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο του 1916 σε μια πετυχημένη προσπάθεια του Σέρβικου στρατού να καταλάβει την κορυφή του Προφήτη Ηλία με υψόμετρο 2.524 μ.και να αναγκάσει τα στρατεύματα των Βουλγάρων να υποχωρήσουν στο Μορίχοβο, όπου σχημάτισαν νέες αμυντικές γραμμές.

Η Μάχη ήταν από τις πλέον αιματηρές, του Μακεδονικού Μετώπου, ειδικά για τον Σέρβικο στρατό που υπέστη τις περισσότερες απώλειες. 
Στο βιβλίο του ΄΄THE STORY OF THE SALONICA ARMY'' ο Βρετανός ανταποκριτής G. Ward Price έγραψε : 

"Παντού έβλεπα νεκρούς Σέρβους και σκοτωμένα μουλάρια. Οι περισσότεροι ήσαν κομματιασμένοι. Είχαν χτυπηθή από όλμους του Βουλγαρικού πυροβολικού που έβαλε από ψηλά. Τα βοηθητικά τμήματα τους συγκέντρωναν στην άκρη του δρόμου για να μεταφερθούν προς ταφή στον κάμπο των Μογλενών. Πλησίασα και παρατήρησα μερικούς νεκρούς. Στα παγωμένα τους μάτια υπήρχε κάτι σαν απορία. Ξαπλωμένοι ανάσκελα ατένιζαν τον γαλανό ουρανό της Μακεδονίας.."

Γιάννης Παπαλαζάρου, Βασίλης Τραούδας
Με αυτό το κομμάτι της ιστορίας και με αφορμή  τη συμπλήρωση  100 χρόνων, από την αιματηρή μάχη, ασχολήθηκε  η εκπομπή "ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ", του Περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού Pella TV, που επιμελείται και παρουσιάζει ο Βασίλης Τραούδας.

Καλεσμένος της εκπομπής  ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Γιάννης Παπαλαζάρου, ο οποίος κατέγραψε τα παραπάνω γεγονότα στο υπό έκδοση βιβλίο του

  " Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος 1914-1918. Μακεδονικό Μέτωπο. Οι Μάχες του Καϊμακτσαλάν, Αύγουστος - Σεπτέμβριος 1916"

Προφήτης Ηλίας



Το επεισόδιο θα προβληθεί την Τετάρτη 5-10-2016 και ώρα 15.00΄και σε επανάληψη την Πέμπτη 6-10-2016 και ώρα 22.00',στην Pella TV 

(Παλαιότερες εκπομπές μπορείτε να τις παρακολουθείσετε στο διαδίκτυο στο Youtube: Pellatv Μια φωτογραφία μια ιστορία.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου