ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

“Οπτικοακουαστικό ντοκουμέντο. Η ιστορία της Ευαγγελίας Κουτσαντώνη – Αϊβάζογλου που έχασε 23 άρρενες συγγενείς στην Μικρασιατική Καταστροφή“.

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1944 : ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ …

(Του Απόστολου Παπαγιαννόπουλου)

Ένα ακόμα φρικτό και ατιμώρητο έγκλημα των Γερμανών κατακτητών στην Ελλάδα στις τελευταίες μάλιστα μέρες της Κατοχής όταν ήδη ετοιμάζονταν οι κατακτητές να αποχωρήσουν από την Ελλάδα με την ήττα τους να διαγράφεται πια φανερά στον ορίζοντα … 
 
Μετά το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη , σαν σήμερα στις 14 Σεπτεμβρίου 1944 , γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις υπό τον αιμοβόρο και σαδιστή λοχία Φριτς Σούμπερτ , τις οποίες συνόδευαν Τάγματα Ασφαλείας του συνεργάτη των ναζί συνταγματάρχη Γεωργίου Πούλου που δρούσε στον χώρο της Κεντρικής Μακεδονίας , εισβάλλουν στα Γιαννιτσά τα οποία είχαν καταλάβει προ δύο ημερών ένοπλα αντάρτικα τμήματα .

 Οι κατακτητές , μαζί με τους ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους , αφού λεηλάτησαν άγρια την κωμόπολη των Γιαννιτσών , έκαψαν το 1/3 περίπου των σπιτιών της και αφού κακοποίησαν άγρια 100 κατοίκους της τους εκτέλεσαν με φρικτό τρόπο. 
Είναι η περίοδος κατά την οποία η Θεσσαλονίκη βιώνει πολλές παρόμοιες καταστάσεις σκληρής δοκιμασίας καθώς από τις αρχές του Σεπτεμβρίου 1944 δημιουργείται στην πόλη και στη μείζονα περιοχή , πέραν των άλλων, και τεράστιο πρόβλημα επισιτισμού και μεταφορών ενώ οργιάζουν οι ληστείες , οι λεηλασίες και οι αρπαγές στις οποίες προβαίνουν κυρίως άνδρες των Ταγμάτων Ασφαλείας που παραβιάζουν ακόμα και αποθήκες του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΣ) …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου